Bath

Inspired by a trip to Lake Tahoe, this Sunset Hills couple decided to transform a 1950's ranch home, located on an acre of heavily wooded land, into a modern mountain retreat.

Rear additions and a half-story loft were added to accommodate the long, narrow lot. New elements included a three car garage, master suite, two bedrooms, two decks, an office, game room and three-and-a-half bathrooms.

The design goal was to bring the outside in by providing unobstructed views of the surrounding woods, and by using the same materials for both interior and exterior finishes. For example, the same wrought-iron railing is used on decks, stairways and the loft. Additionally, pre-cast stone is used as wainscoting on the front elevation, kitchen islands, and master bathroom.

Exposed beams with historic warehouse flooring make-up both the kitchen ceiling and 2nd story flooring. With both sides visible, the plank undersides were individually sanded and finished prior to installation.

Embracing today's casual lifestyle, the kitchen features two islands with honed granite countertops, thus combining cooking and living into one space. The upper cabinets are suspended from the ceiling and reinforced by steel pipes that serve to conceal the wiring for the under- and in-cabinet lighting. Glass shelves and doors in the cabinets define the dining area while allowing filtered light.

The owners mixed new and old, such as a beautiful, 1904 pocket door that was repurposed "barn door" style as an entry to the Master en suite. Vanities on each side of the shower are made of rustic alder wood with honed granite tops. The faucets are reminiscent of an old well pump. Repurposed factory windows were converted into mirrors.

Professional landscaping, boulders acquired from a Fenton excavation site, and a crushed stone driveway complete this Tahoe inspired home.


This project added a 2nd floor addition for a Master Bedroom Suite with a bathroom and large closets. The new space included plenty of natural light and was designed with sound isolation.

The owner wanted to make significant changes and additions to this 1950s ranch house. The resulting house is a major change from the original as a second floor was added. The addition includes a family room, kitchen, master suite, bedrooms and storage.

This 3,430 square foot home remodel in Kirkwood consisted of updating, expanding and enhancing multiple facets of the home.  The first floor consisted of a complete kitchen remodel.  Cosmetically, a front gable was added and the front bays were given roofs.  The second floor bath was expanded and a bedroom closet was removed and replaced with a walk-in.


Contact

Address

Killeen Studio Architects
3015 Salena Street
Suite 203
Saint Louis, MO 63118

 

Phone

P 314-771-0883
F 314-771-0154

info@killeenstudio.com

Remodeling and Home Design

Killeen Studio Architects


  • Houzz