Residential

This 1920’s Spanish revival-style home was transformed to accommodate the owner’s growing family of seven. The three-story, 4000 ft² wing addition was designed the match the existing home and provide a seamless transition to a sprawling outdoor entertainment area.

The first floor hosts a great room, garage, oversize laundry room and a climate controlled-insulated wine room. The original kitchen and dining room were renovated, and the adjacent walls removed to connect to the new great room addition. Hardwood flooring is extended from the kitchen to this open-concept space separated by the kitchen peninsula.

Crowned with a large chandelier, the great room features a two-story vaulted ceiling finished with stained slatted wood panels and recessed lightning. A great Palladian-style window spanning two-stories sits atop French style doors, allowing for ample natural light to spill over the stone fireplace below.

Nearby, a set of stairs leads to the second floor of the new wing, adding much-needed bedroom space and a spiraling three-story slide. The slide begins outside of the kids’ bedrooms and passes through the first-floor mudroom before ending in the basement.

The basement expansion includes a spa, interior gym, game room and basketball court. A challenge was placement of the basketball court. After considering an additional structure, the architect designed a plan to place the recreational space below the new three-car garage. To ensure safety and weight baring capability pre-stressed concrete slabs were used as flooring in the garage. The height of the home-owners jump shot was measured to determine the ceiling height of the basketball court.

Even the oversized laundry/mud room was designed to accommodate this large family and their two Great Danes. The room consists of multiple washer and dryer combinations, a row of storage cabinets and a specific area for washing their beloved dogs.


The Mediterranean remodel of this Richmond Heights kitchen brings the soulfulness of Italy to the heart of one St. Louis home. The homeowners wanted to embrace the Old World feel of traditional Italian design. Maintaining the integrity of the home’s original design was top priority.

Space was a concern, so the first priority was to add square footage. Design plans included an additional eight feet to the back of the kitchen and removal of a wall between the kitchen and an adjacent breakfast area to create a sense of openness.

Existing features of the home were incorporated including: arched openings, stucco walls, stained dark brown beamed ceilings and hardwood flooring.

A deep basin farmhouse sink with travertine back splash is topped by a large, arched window overlooking a new patio. A large arched window sits above the sink, which the homeowner notes inspired the remainder of the design. An antique butcher block was given a new top and re-purposed to serve as the kitchen island.

The cabinets are dark brown alder with added distressing, as is the decorative wood front on the French door refrigerator. The light fixtures, cabinet hardware and faucets are oil-rubbed bronze. The owners wanted a hard stone for the counter tops, deciding upon a less common concrete that was transformed into a distressed burgundy to fit the kitchen’s earthy tones and natural appeal. Stucco walls, scattered pottery, dark brown beamed ceilings and hardwood flooring complete the look.

The back patio was also redesigned to compliment the kitchen remodel and expansion.


After years in a small rented apartment, this young St. Louis couple dreamed of owning a new, custom-built home. Unlike most households, however, they faced a unique challenge: accessibility. Aiming to prove that a custom-built, fully accessible home could be both affordable and beautiful, they purchased a lot in historic Benton Park and began working with a local architect and home builder to design their dream home.

The challenge of fusing universal design principals with the neighborhood’s strict historic design requirements and a tight budget was significant, requiring multiple rounds of design revisions, problem-solving and meetings between the design team, neighborhood groups and government officials.

The 2,830 ft², single-story residence with attached garage is the culmination of those efforts. The front façade, designed to resemble a turn-of-the-century factory, has clean lines and limestone-accented brick. All the home’s passageways are “zero-entry,” providing flat, roll-in access.

Inside, the home is modern-rustic, with unique features such as repurposed barn doors and a wine-barrel vanity. The sloped ceiling, high transom windows and large glass patio doors provide a bright, airy setting for the open-concept kitchen/living/dining space. The flooring, chosen for durability, is faux wood laminate and stamped-and-stained concrete.

The kitchen is equipped with lowered granite counter tops and extra-wide walkways to access hardwood cabinets and stainless-steel appliances. A large island separates the kitchen from the living room. An indoor elevator leads to the finished basement, which doubles as a home office.

A vaulted ceiling gives the master suite a spacious feel. The ensuite bathroom features a large walk-in closet, double vanity, energy-efficient washer-dryer and wide roll-in shower with redwood bench.

Finally, smart technology is integrated throughout the home, including smartphone-operated garage doors, Nest heating and cooling, interconnected audio and a state-of-the-art security system.


Working with Mike Killeen in a fun, collaborative process, this Des Peres couple designed their dream home -- a single-story, prairie style house with horizontal lines, ample natural light, green features and modern touches. The 5400 ft² home includes a large clerestory skylight inspired by Frank Lloyd Wright's Robie House in Chicago. The skylight's exterior brick detail presented design challenges for the structural engineer, who designed steel i-beams to support the weight. The clerestory windows, tall ceilings, and transoms give the home a bright, airy feel. The main floor has a combined kitchen, living and dining area with built-in shelves and cabinets. A large custom fireplace and integrated entertainment system preside over the great room. The residence includes three bedrooms, two project rooms, and 3 garage spaces, including a Corvette bay. A wide open staircase leads to the finished basement used for entertaining. The house has two full- and two half-bathrooms, all with built-in sinks and wall-mounted European-style fixtures. The master bathroom includes a walk-in shower, his-and-her sinks, separate toilet room and custom make-up vanity.

Inspired by a trip to Lake Tahoe, this Sunset Hills couple decided to transform a 1950's ranch home, located on an acre of heavily wooded land, into a modern mountain retreat.

Rear additions and a half-story loft were added to accommodate the long, narrow lot. New elements included a three car garage, master suite, two bedrooms, two decks, an office, game room and three-and-a-half bathrooms.

The design goal was to bring the outside in by providing unobstructed views of the surrounding woods, and by using the same materials for both interior and exterior finishes. For example, the same wrought-iron railing is used on decks, stairways and the loft. Additionally, pre-cast stone is used as wainscoting on the front elevation, kitchen islands, and master bathroom.

Exposed beams with historic warehouse flooring make-up both the kitchen ceiling and 2nd story flooring. With both sides visible, the plank undersides were individually sanded and finished prior to installation.

Embracing today's casual lifestyle, the kitchen features two islands with honed granite countertops, thus combining cooking and living into one space. The upper cabinets are suspended from the ceiling and reinforced by steel pipes that serve to conceal the wiring for the under- and in-cabinet lighting. Glass shelves and doors in the cabinets define the dining area while allowing filtered light.

The owners mixed new and old, such as a beautiful, 1904 pocket door that was repurposed "barn door" style as an entry to the Master en suite. Vanities on each side of the shower are made of rustic alder wood with honed granite tops. The faucets are reminiscent of an old well pump. Repurposed factory windows were converted into mirrors.

Professional landscaping, boulders acquired from a Fenton excavation site, and a crushed stone driveway complete this Tahoe inspired home.


The currently vacant lots in Benton Park are to be developed for residential use in order to maximize the potential of the property. A row of five, 2400 ft² townhouses have been designed by KSA to fill the space.

The Owners, a young married couple with a small business, wanted a sustainable modern ‘Dwell House’ for their lot in South St. Louis.

The interior includes an open floor plan, ample natural light and tall ceilings with a loft feel. On the first floor, stairs, bath, laundry, closets, and utility are banked on one wall to allow the kitchen, dining and living room flowing together and be wide open. A bright breezeway connects to a 4-car garage.

The 2nd floor includes the master bedroom, a guest room and an open office which can later be converted to a child’s bedroom. The open feel is enhanced with white walls and light stain groove ¾” oak flooring was installed throughout.

The exterior, with veneer brick and metal panels, was designed to have the modern lines the owners desired yet tastefully contrast the neighboring 1920’s bungalows.

Sustainable design features include recyclable metal panels, bamboo floors, energy star appliances, high efficiency windows, recyclable materials for the deck and fences, minimizing waste during construction and most importantly location.

The city location eliminated the homeowners’ commute to work and other activities, diminishing their carbon footprint.


This new home was built to match the aesthetic of the surrounding neighborhood while including modern conveniences. | 2,304 square feet

Historic home renovation concept. Watercolor by Mike Killeen.

We proposed an addition that connected the existing house with the existing garage. The finished product matched the original architecture and is indiscernible as an addition.

Contact

Address

Killeen Studio Architects
3015 Salena Street
Suite 203
Saint Louis, MO 63118

 

Phone

P 314-771-0883
F 314-771-0154

info@killeenstudio.com

Remodeling and Home Design

Killeen Studio Architects


  • Houzz