Addition

This 1920’s Spanish revival-style home was transformed to accommodate the owner’s growing family of seven. The three-story, 4000 ft² wing addition was designed the match the existing home and provide a seamless transition to a sprawling outdoor entertainment area.

The first floor hosts a great room, garage, oversize laundry room and a climate controlled-insulated wine room. The original kitchen and dining room were renovated, and the adjacent walls removed to connect to the new great room addition. Hardwood flooring is extended from the kitchen to this open-concept space separated by the kitchen peninsula.

Crowned with a large chandelier, the great room features a two-story vaulted ceiling finished with stained slatted wood panels and recessed lightning. A great Palladian-style window spanning two-stories sits atop French style doors, allowing for ample natural light to spill over the stone fireplace below.

Nearby, a set of stairs leads to the second floor of the new wing, adding much-needed bedroom space and a spiraling three-story slide. The slide begins outside of the kids’ bedrooms and passes through the first-floor mudroom before ending in the basement.

The basement expansion includes a spa, interior gym, game room and basketball court. A challenge was placement of the basketball court. After considering an additional structure, the architect designed a plan to place the recreational space below the new three-car garage. To ensure safety and weight baring capability pre-stressed concrete slabs were used as flooring in the garage. The height of the home-owners jump shot was measured to determine the ceiling height of the basketball court.

Even the oversized laundry/mud room was designed to accommodate this large family and their two Great Danes. The room consists of multiple washer and dryer combinations, a row of storage cabinets and a specific area for washing their beloved dogs.


The Mediterranean remodel of this Richmond Heights kitchen brings the soulfulness of Italy to the heart of one St. Louis home. The homeowners wanted to embrace the Old World feel of traditional Italian design. Maintaining the integrity of the home’s original design was top priority.

Space was a concern, so the first priority was to add square footage. Design plans included an additional eight feet to the back of the kitchen and removal of a wall between the kitchen and an adjacent breakfast area to create a sense of openness.

Existing features of the home were incorporated including: arched openings, stucco walls, stained dark brown beamed ceilings and hardwood flooring.

A deep basin farmhouse sink with travertine back splash is topped by a large, arched window overlooking a new patio. A large arched window sits above the sink, which the homeowner notes inspired the remainder of the design. An antique butcher block was given a new top and re-purposed to serve as the kitchen island.

The cabinets are dark brown alder with added distressing, as is the decorative wood front on the French door refrigerator. The light fixtures, cabinet hardware and faucets are oil-rubbed bronze. The owners wanted a hard stone for the counter tops, deciding upon a less common concrete that was transformed into a distressed burgundy to fit the kitchen’s earthy tones and natural appeal. Stucco walls, scattered pottery, dark brown beamed ceilings and hardwood flooring complete the look.

The back patio was also redesigned to compliment the kitchen remodel and expansion.


Inspired by a trip to Lake Tahoe, this Sunset Hills couple decided to transform a 1950's ranch home, located on an acre of heavily wooded land, into a modern mountain retreat.

Rear additions and a half-story loft were added to accommodate the long, narrow lot. New elements included a three car garage, master suite, two bedrooms, two decks, an office, game room and three-and-a-half bathrooms.

The design goal was to bring the outside in by providing unobstructed views of the surrounding woods, and by using the same materials for both interior and exterior finishes. For example, the same wrought-iron railing is used on decks, stairways and the loft. Additionally, pre-cast stone is used as wainscoting on the front elevation, kitchen islands, and master bathroom.

Exposed beams with historic warehouse flooring make-up both the kitchen ceiling and 2nd story flooring. With both sides visible, the plank undersides were individually sanded and finished prior to installation.

Embracing today's casual lifestyle, the kitchen features two islands with honed granite countertops, thus combining cooking and living into one space. The upper cabinets are suspended from the ceiling and reinforced by steel pipes that serve to conceal the wiring for the under- and in-cabinet lighting. Glass shelves and doors in the cabinets define the dining area while allowing filtered light.

The owners mixed new and old, such as a beautiful, 1904 pocket door that was repurposed "barn door" style as an entry to the Master en suite. Vanities on each side of the shower are made of rustic alder wood with honed granite tops. The faucets are reminiscent of an old well pump. Repurposed factory windows were converted into mirrors.

Professional landscaping, boulders acquired from a Fenton excavation site, and a crushed stone driveway complete this Tahoe inspired home.


The owners wanted a new, interesting front porch to serve as a front door and outdoor family room. A retired couple, he is excited about sitting on his new porch and waiving to his younger still working neighbors every morning as they head off to the salt mines while he reads the paper with his fresh hot coffee.

On a quiet cul-de-sac one block north of Lafayette Square is the historic Hinckley House, a picturesque Victorian-style single family residence. This home has a rich history spanning the over a century. The original owner, a prominent railroad engineer named John Franklin Hinckley, shared the home with his widowed sister and her two young sons until The Great Cyclone of 1896, which ripped the third story mansard roof from the structure.

The Hickleys survived the tornado, but sold the property shortly thereafter, and it was rebuilt as a two story home, complete with a third floor staircase to nowhere.

After decades, multiple owners, abandonment and finally renovation; the current owners purchased the newly-modernized property in 2008.

In 2012 the homeowners decided to rebuild the third floor, hiring the architect to design the third-story mansard roof addition. The addition, completed in summer 2014, restored the house to its original form, rebuilding the third-story living space with French doors that open to an existing rooftop patio with a stunning view of St. Louis City and the Arch. The patio was extended and a new staircase was added.

Nested in the rebuilt roof addition are a family room, full bathroom, wet bar and mechanical room. The living space includes hardwood flooring, two stone fireplaces, built-in shelving, recessed lightning and exposed brick.

Other aspects of the exterior include an extension of the existing brick chimney, new crown molding, a new dormer and a new cornice.

“The restored third floor has been wonderful for our family,” says the homeowner. “We hope the Hinckley’s enjoyed the space as much as our two young sons do.”

“There were holes in the walls where they used to throw garbage out into the yard, and part of the roof was gone,” recalled current owner. “It was a real disaster, the worst house on the street, and one of the worst in the neighborhood.”


Extensive facade remodel designed to change the look of this Webster Groves home to a craftsman style design.

Renovations included new beams added to the first floor to allow for better flow between the kitchen and dining room. A garage was added to the home the following summer.

We proposed an addition that connected the existing house with the existing garage. The finished product matched the original architecture and is indiscernible as an addition.

The family moving into this home needed more space than the original house could provide for themselves and grandma. A series of rambling additions was removed leaving only the original 1920s structure. To this was added 5000 square feet on 3 levels. An independent mother-in-law's apartment was located in the lower level. The goal was to create a 7000 square foot home that felt cozy. This was accomplished by the introduction of gables and different vertical planes and ins and outs.

The owner wanted to make significant changes and additions to this 1950s ranch house. The resulting house is a major change from the original as a second floor was added. The addition includes a family room, kitchen, master suite, bedrooms and storage.

Contact

Address

Killeen Studio Architects
3015 Salena Street
Suite 203
Saint Louis, MO 63118

 

Phone

P 314-771-0883
F 314-771-0154

info@killeenstudio.com

Remodeling and Home Design

Killeen Studio Architects


  • Houzz