Traditional

The Mediterranean remodel of this Richmond Heights kitchen brings the soulfulness of Italy to the heart of one St. Louis home. The homeowners wanted to embrace the Old World feel of traditional Italian design. Maintaining the integrity of the home’s original design was top priority.

Space was a concern, so the first priority was to add square footage. Design plans included an additional eight feet to the back of the kitchen and removal of a wall between the kitchen and an adjacent breakfast area to create a sense of openness.

Existing features of the home were incorporated including: arched openings, stucco walls, stained dark brown beamed ceilings and hardwood flooring.

A deep basin farmhouse sink with travertine back splash is topped by a large, arched window overlooking a new patio. A large arched window sits above the sink, which the homeowner notes inspired the remainder of the design. An antique butcher block was given a new top and re-purposed to serve as the kitchen island.

The cabinets are dark brown alder with added distressing, as is the decorative wood front on the French door refrigerator. The light fixtures, cabinet hardware and faucets are oil-rubbed bronze. The owners wanted a hard stone for the counter tops, deciding upon a less common concrete that was transformed into a distressed burgundy to fit the kitchen’s earthy tones and natural appeal. Stucco walls, scattered pottery, dark brown beamed ceilings and hardwood flooring complete the look.

The back patio was also redesigned to compliment the kitchen remodel and expansion.


Inspired by a trip to Lake Tahoe, this Sunset Hills couple decided to transform a 1950's ranch home, located on an acre of heavily wooded land, into a modern mountain retreat.

Rear additions and a half-story loft were added to accommodate the long, narrow lot. New elements included a three car garage, master suite, two bedrooms, two decks, an office, game room and three-and-a-half bathrooms.

The design goal was to bring the outside in by providing unobstructed views of the surrounding woods, and by using the same materials for both interior and exterior finishes. For example, the same wrought-iron railing is used on decks, stairways and the loft. Additionally, pre-cast stone is used as wainscoting on the front elevation, kitchen islands, and master bathroom.

Exposed beams with historic warehouse flooring make-up both the kitchen ceiling and 2nd story flooring. With both sides visible, the plank undersides were individually sanded and finished prior to installation.

Embracing today's casual lifestyle, the kitchen features two islands with honed granite countertops, thus combining cooking and living into one space. The upper cabinets are suspended from the ceiling and reinforced by steel pipes that serve to conceal the wiring for the under- and in-cabinet lighting. Glass shelves and doors in the cabinets define the dining area while allowing filtered light.

The owners mixed new and old, such as a beautiful, 1904 pocket door that was repurposed "barn door" style as an entry to the Master en suite. Vanities on each side of the shower are made of rustic alder wood with honed granite tops. The faucets are reminiscent of an old well pump. Repurposed factory windows were converted into mirrors.

Professional landscaping, boulders acquired from a Fenton excavation site, and a crushed stone driveway complete this Tahoe inspired home.


This new home was built to match the aesthetic of the surrounding neighborhood while including modern conveniences. | 2,304 square feet

Historic home renovation concept. Watercolor by Mike Killeen.

The owners wanted a large garage and living quarters to be built at the rear of their property. The design and scale of the project was to match the existing 1880s mansion on the property.

The owner wanted to make significant changes and additions to this 1950s ranch house. The resulting house is a major change from the original as a second floor was added. The addition includes a family room, kitchen, master suite, bedrooms and storage.

Renovations included new beams added to the first floor to allow for better flow between the kitchen and dining room. A garage was added to the home the following summer.

The clients, a young couple, wanted more space for themselves and their dogs. The resulting addition included a master suite and a family room and was in harmony with the original architecture of the house.

The owners wanted a new, interesting front porch to serve as a front door and outdoor family room. A retired couple, he is excited about sitting on his new porch and waiving to his younger still working neighbors every morning as they head off to the salt mines while he reads the paper with his fresh hot coffee.

Extensive facade remodel designed to change the look of this Webster Groves home to a craftsman style design.

Contact

Address

Killeen Studio Architects
3015 Salena Street
Suite 203
Saint Louis, MO 63118

 

Phone

P 314-771-0883
F 314-771-0154

info@killeenstudio.com

Remodeling and Home Design

Killeen Studio Architects


  • Houzz